Zwangerschap, geboorte en nieuw ouderschap

ZWANGERSCHAP, GEBOORTE & NIEUW OUDERSCHAP


Vóór je zwangerschap en de geboorte van jou/jullie kindje, had je vermoedelijk een beeld of een verwachting van hoe je deze periode zou beleven.

Dit beeld of deze verwachting kan nogal verschillen van hoe je deze fase werkelijk ervaart, nu je er midden in zit.  

Niet iedereen beleeft deze periode immers even “rozig”.

Je kan je heel kwetsbaar voelen, zij het voor elke vrouw/elk koppel op een andere wijze. Ieders’ voorgeschiedenis kan hierin een rol spelen, maar er kunnen uiteraard ook moeilijke gebeurtenissen in deze periode zelf ontstaan.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • het moeilijk of niet zwanger worden
 • belangrijke beslissingen moeten nemen tijdens de zwangerschap
 • omgaan met complicaties tijdens de zwangerschap
 • het effect van allerlei zaken tijdens deze periode op de partnerrelatie
 • een moeilijke (of traumatische) bevalling
 • noodsituaties tijdens zwangerschap, bevalling, postpartum
 • moeilijkheden met het verwerken van medische ingrepen of de manier waarop er met je is omgegaan in de medische wereld
 • gevoelens van neerslachtigheid of depressie
 • het ervaren van angsten
 • worstelen met je moeder- of vaderrol
 • moeilijk evenwicht vinden tussen ouder-zijn en andere rollen die je vervult
 • het omgaan met een meerlingzwangerschap
 • vul maar aan…


Samen met jou/jullie ga ik graag op zoek naar de betekenis die deze gebeurtenissen voor jou/jullie hebben in je leven. We ontdekken samen waar de moeilijkheden zijn ontstaan, wat er nodig is om deze situatie de juiste grootte en waarde voor je te geven en hoe je vanaf hier je pad weer een stukje lichter en vrijer kan verder zetten.

Afhankelijk van jou of jullie behoeften, is het mogelijk om een begeleiding op te starten als individu, als koppel of samen met andere ouders die zich (relatief) gelijktijdig met jou in deze levensfase bevinden.

Deze sessies worden begeleid door Sanne Zoilé. Zij beschikt over relevante ervaring binnen de thema’s waar ouders in de perinatale periode* mee geconfronteerd kunnen worden. Vanuit haar achtergrond als psychotherapeute (en traumatherapeute), vroedvrouw en moeder van een jonge tweeling, heeft ze uitgebreide voeling met thema’s waar ouders mee te maken kunnen krijgen in de perinatale periode, alsook in de fase van het jonge ouderschap.

* Ruim genomen is de perinatale periode de gehele periode vanaf de “actieve” kinderwens tot en met het al dan niet krijgen van kinderen en de periode nadien, tot ongeveer 1 jaar, mét, of mogelijks ongewild, zonder kinderen.

 

Individueel

Wanneer je (opnieuw) ouder wordt en een nieuw mensje verwelkomt binnen je gezin, komen er een heleboel zaken in beweging. Misschien is het voor jou de eerste keer dat je mama of papa wordt en overweldigt het je een beetje. Wanneer je voor de tweede, derde, … keer een kindje krijgt, kan het ook zijn dat je evenwicht even zoek lijkt, misschien is de interactie tussen je oudere kind(eren) en je nieuwe baby anders dan je je had voorgesteld etc.

Er kunnen zoveel dingen op je af komen, dat ze onmogelijk in een lijstje te gieten zijn. Dit typeert het ouderschap dan ook: het is voor iedereen anders. Telkens opnieuw ontstaat er een vernieuwde versie van jezelf, een versie die je zelf misschien ook nog moet leren kennen.

Tijdens individuele sessies gaan we in een veilige setting samen op zoek naar welke betekenis jouw ouderschap voor jou heeft en wat je hierin zoal tegen komt. Omdat we één op één werken, is er alle tijd voor jouw beleving en nemen we de tijd om op jouw tempo samen op pad te gaan.


Koppel/(wens)ouders

Wanneer je als koppel je gezin uitbreidt, kan je samen het één en ander tegen komen. De vorming van een gezin kan een koppel versterken en enorm verbinden, maar het kan ook gebeuren dat je elkaar precies even kwijt geraakt. Misschien merk je dat er meer verschillen tussen jullie zijn dan jullie op voorhand dachten of dat je andere visies hebt op het ouderschap. Geen enkele ouder ervaart dezelfde behoeften en noden in zijn of haar ouderschap en toch kan je als koppel heel veel voor elkaar betekenen.

Tijdens gezamenlijke sessies beluister ik jullie ervaringen in jullie (nieuwe) ouderschap. Ik nodig jullie uit om ook met aandacht naar elkaar te luisteren en van daaruit kunnen we met zijn drieën op zoek gaan naar waar jullie beiden als individu maar ook als koppel behoefte of nood aan hebben.


Indien je graag andere ouders ontmoet in deze fase, neem dan zeker een kijkje bij ons groepsaanbod. >>>